Sonkás krumplirudacskák

Hozzávalók: 1 kg főtt burgonya, 15 dkg bármilyen főtt sonka (lehet füstölt is), 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg finomliszt, 2 db tojás, egy mokkáskanál sütőpor, csipetnyi őrölt bors, zsír vagy olaj a kisütéshez.

A hámozott burgonyát nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, forrón összeöntjük. Ha lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sütőport, a ledarált sonkát, sót, borsot, majd a közben kisütött, apróra vágott szalonnát a zsírjával együtt.

Összedolgozzuk, sima tésztává gyúrjuk. A kéz meleg, langyos tésztát a nudli rostélyon át bő, forró olajba vagy zsírba szaggatjuk. A rudacskák szaggatásánál az orsón 4-5 egész fordulatot tekerünk, mert így érhető el a kívánt hosszúság.

A sütés kisebb adagokban, két szaggatásonként ajánlott, de magasabb edénynél egyszerre több is lehet.

Pirosra sütve önálló ételként tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!